Column Left

Bizi Takip Edin

20 Ocak 2024 Cumartesi

Çörek Otu Neye İyi Gelir?

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

 Çörek Otu Neye İyi Gelir?

Çörek otu yüzyıllardır dünya çapında farklı medeniyetler tarafından çeşitli hayvan ve insan hastalıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Bugüne kadar yapılan çok sayıda çalışma, çörek otu tohumu ve ana etken maddesi olan timokinonun nörolojik ve psikiyatrik bozukluklar da dahil olmak üzere birçok sorunu tedavi ettiğini göstermiştir.



Bitkiler, insanlık tarihinde geleneksel tıbbın temeli olarak uzun süredir kullanılmaktadır ve aynı zamanda modern tıbbın da kaynağıdır. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, kaynakları sınırlı ülkelerin dörtte üçünden fazlası temel sağlık ihtiyaçları için şifalı bitkilere güveniyor. Bu bitkilerden biri de çörek otuydu. Siyah kimyonun güçlü antioksidan özellikleri, son zamanlarda minimal yan etkileri olan bir besin takviyesi olarak potansiyel rolüyle dikkat çekmiştir.


Antik çağlardan beri tıp ve naturopatların öğrencisi olan çörek otu faydaları saymakla bitmez. Çörek otu beyin tümörlerine, kan şekerine, kolesterole ve tansiyona iyi gelir ve kilo vermenize yardımcı olabilecek besinlerden biridir. Çörek otu tohum ve öğütülmüş halde tüketilebilir. Genellikle hamur işlerinin yanında yenen çörek otu, yoğurtlu tüketilmesi tavsiye edilmez ve tohum şeklinde tüketilmesi daha iyidir.


Çörek Otu, Güney Avrupa, Orta Doğu ve Güneybatı Asya’da yetişen çörek otu bitkisinin tohumlarının ortak adıdır. Çörek otu, çörek otu, rezene çiçeği, çörek otu ve roma kişnişi olarak da bilinir.


Çörek Otu Neye İyi Gelir?

Çiğ veya hafif kavrulmuş olarak yenebilen hem yağı hem de tohumları, çörek otu yetiştirilen bölgelerde uzun zamandır tıbbi olarak kullanılmaktadır. Siyah tohumların tıbbi faydaları öncelikle timokinon adı verilen ana aktif bileşikten kaynaklanmaktadır. Timokinon, vücudu hücre hasarından ve kronik hastalıklardan koruyan antioksidan, antienflamatuar ve diğer terapötik özellikler sergiler. Çörek otu yağı da topikal olarak kullanılabilir. Küçük çalışmalar egzama, sedef hastalığı ve akne üzerinde olumlu etkiler göstermiştir.



Çörek otu yağı tüketildiğinde birçok sağlık yararına sahip olduğu gösterilmiştir ve aşağıdaki durumlarda yardımcı olabilir:


Enflamasyon

Astım

Yüksek kolestorol

Metabolik sendrom

Otoimmün Bozukluklar

Diyabet

Çörek Otu Faydaları Nelerdir?

corek-otu-faydalari

Güçlü vitaminleri, mineralleri ve etken maddeleriyle modern tıp ve kozmetikte ilgi gören çörek otunda beyin tümörlerini önleyen maddeler bulunduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.



Kan şekerini düşürür ve dengeyi sağlar. Böylece diyabet ve türevlerini de önler.

Antikanser aktivitesi olan çörek otu; Prostat, pankreas, kolon, meme ve rahim kanseri gibi çeşitli kanser türlerinin tedavisinde yardımcı olur.

Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürür.

Çörek otu aynı zamanda güçlü bir antioksidandır.

Özellikle kanser tedavisi sırasında alınan radyasyonun ve radyasyonun günlük hayattaki etkilerini ortadan kaldırmak için çörek otu tüketilmelidir.

Morfin bağımlılığını gidermede etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır ve diğer bağımlılık yapan maddelere karşı tüketilebilir.

Tümör oluşumunu engeller.

Çörek otu, sedef hastalığı ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarının gerilemesinde de önemli bir rol oynar.

Çörek otu, klinik çalışmalarda astımlı kişilerin semptomlarını hafifleterek iltihabı azalttığı ve düz kasları gevşettiği kanıtlanmıştır.

Antioksidan özellikleriyle birleştiğinde, bu etkiler gastrointestinal bozuklukların önlenmesine ve ilgili semptomların hafifletilmesine yardımcı olur.

Çörek otu , Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların gelişimine katkıda bulunabilecek nöroinflamasyona veya beyin dokusunun iltihaplanmasına bile yardımcı olabilir.




Hazmı kolaylaştırır.

Adet sancılarını hafifletici etkisi vardır.

Baş ağrısını hafifletir.

İdrar söktürücüdür.

Şunlar da ilginizi çekebilir: Karabaş Otunun Faydaları Nelerdir?

Şunlar da ilginizi çekebilir: Çakşır Otu Nedir?

Şunlar da ilginizi çekebilir: Kantaron Otu Nasıl Kullanılır?

Çörek Otu Zararları Nelerdir?

Sayısız faydaları olan çörek otu fazla kullanıldığında bazı zararlara yol açabilmektedir. Çörek otu zararları arasında öne çıkanları sizler için sıraladık;



Fazla kullanılırsa böbreklere ve karaciğere zarar verebilir.

Alerjik bünyelerin kontrollü kullanmasında fayda vardır. Alerjiye yol açabilir.

İlaçların bazılarıyla etkileşimi olabilir.

Emzirme dönemi ve gebelikte doktorunuzla görüşmeden kullanmayın.

Çörek Otu Faydaları İbrahim Saraçoğlu

Çörek Otu Faydaları Dr. İbrahim Saraçoğlu şunları sıraladı: Çörek otu, erken menopozu geciktirmeye, anne sütü üretimini artırmaya ve yüksek tansiyon, kan şekeri ve kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilecek yüksek düzeyde antioksidan içerir.


Çörek Otunun Kadın Hastalıklarına Faydaları

Çörek otu tohumlarının kadın hastalıkları için faydaları da oldukça fazladır. Adet döneminde oluşan şikayetlere iyi gelen çörek otu ağrıları giderir. Kadın hormonlarını ve yumurtaları güçlendirerek doğurganlığı artırır. Rahim şikayetlerinin azalmasına destek olur. Menopozun üstesinden gelmeye yardımcı olur.


Çörek Otunun Cilde Faydaları

Çörek otunun cilt üzerindeki en çarpıcı etkisi çillere iyi gelmesidir. Ayrıca çok fazla güneş ışığına maruz kalan insanların neden olduğu yanıklara da yardımcı olur. Düzenli kullanımda çörek otu cildi aydınlatır, sıkılaştırır ve güzelleştirir. Çörek otu, ayak mantarını tedavi etmeye ve tekrarlamayı önlemeye yardımcı olan antioksidan özelliklere sahiptir.


Günümüzde düzenli olarak çörek otu tüketirseniz kuru cilde nem sağlar ve çatlamış ciltlere iyi gelir.

Sivilce ve sivilce oluşumuna olumlu etkisi olduğu için kullanılır.

Sedef hastalığı gibi sorunları tedavi eder ve egzama ve cilt hastalıklarında yaygın olarak kullanılır.

Çörek otu tüketmek cildinizi aydınlatacak ve cildinizin daha güzel ve esnek görünmesini sağlayacaktır. Ayrıca yaygın olarak kullanılan çörek otu, ayak mantarını yok eder.

Çörek otu tüketimi de güneş yanığı veya güneş lekeleri için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Çörek Otunun Varise Faydaları

Çörek otu varisli damarlar için de birçok faydası vardır. Çörek otu ile varis ağrıları giderilir. Çörek otu yağının varisli damarlara düzenli olarak uygulanması varisli damarların hem görünümünü hem de ağrılarını azaltır.


Çörek Otunun Yüze Faydaları

Çörek otu yüz için iyi bir baharattır. Çörek otundaki vitamin ve mineraller tıkanmış gözenekleri açar. Siyah kimyon yüz nemlendiricisi olarak kullanılabilir. Ciltteki lekeleri gideren ve cildi pürüzsüzleştiren çeşitli amino asitler içerir.


Çörek Otunun Basura Faydaları

Çörek otu da hemoroid etkisine sahiptir. Siyah kimyon, hemoroidlerin neden olduğu rahatsızlığı gidermeye yardımcı olur. Hemoroid sonrası bölgede oluşan şikayetler çörek otu ile biter.


Çörek Otu Günde Ne Kadar Tüketilmeli?

Çörek otuna yeni başlayanlar günde 3 çay kaşığı alabilir. Bu şekilde iki hafta boyunca tüketilebilir. Tüketim için çörek otu yağı tercih edilebilir.


Çörek otu çok güçlü bir baharattır ve dikkatli tüketilmelidir. Çörek otu günlük alımını merak ediyorsanız, önce bir çay kaşığı ile ölçmenizi öneririz. Örneğin günlük çörek otu alımınız üç çay kaşığını geçmemelidir.


Çörek Otu Nasıl Kullanılır?

corek-otu-nasil-kullanilir

Çeşitli çaylarda, yağlarda ve kahvelerde bulunan çörek otu kolayca besleyicidir, beslenme uzmanı Fatma Yiğitoğlu çörek otu nasıl tüketileceğini anlattı.


Her sabah kahvaltımıza mutlaka protein kaynağı, az yağlı peynirimizin üzerine 1 çay kaşığı serpebilirsiniz.

Yağsız, sebzeli veya peynirli omletinizin üzerine ekleyebilirsiniz.

Salatalarınıza hazırladığınız az yağlı soslara ekleyebilirsiniz. Farklı bir aroma verir.

Fırında pişen sebze yemeklerinde kullanabilirsiniz.

Tadından vazgeçemediğimiz poğaça, çatal gibi hamur işlerinde üzerine serpebilirsiniz.

Ev yapımı ekmeklerimizin üzerine ekleyebilirsiniz.

Çörek otunu toz veya öğütülmemiş halini bal ile karıştırıp yiyebilirsiniz.

Öğütülmüş halini çorbalarınıza 1 çay kaşığı kadar ekleyebilirsiniz.

Çörek Otunu Nasıl Tüketebilirsiniz?

Uzmanlar çörek otu toz yerine tohum olarak alınmasını tavsiye ediyor. Öğütülmüş çörek otu beklemeye devam ettiği için mucizevi etkisini kaybeder. Bu nedenle tohum olarak satın almak ve kullanmak için el değirmeni ile öğütmek gerekir. Tohum olarak çiğ olarak yenirse, sindirimi çok zor olabilir. Bu nedenle öğütülerek veya çiğnenerek tüketilmelidir.


Çörek otu tohumları yemeklerden önce bir çay kaşığı kadar çiğnenebilir. Sindirimi desteklemek için su veya bal kullanılabilir. Uzmanlar süt veya yoğurt ile alınmasını önermemektedir.


Harika bir atıştırmalık alternatifi için elma, armut ve muz gibi meyvelere taze çekilmiş çörek otu serpin. Aslında, aç olduğunuzda, ballı bir dilim tam tahıllı ekmek ve bir kaşık dolusu çörek otu, acıkmanıza ve sağlıklı bir atıştırmalık yemenize yardımcı olabilir.

Kaynak: wikipedia.org

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
Comments