Column Left

Bizi Takip Edin

24 Aralık 2021 Cuma

Vazelin Nedir? Vazelin Nerelerde Kullanılır? Vazelinin Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

 Vazelin Nedir? Vazelin Nerelerde Kullanılır? Vazelinin Faydaları




Çoğunlukla hepimizin evlerinde bulunan, daha çok ellerimizi yumuşatmak ya da cildimizdeki kuruluğu ve tahrişi tedavi edebilmek amacıyla kullandığımız vazelin; yara ve kesik tedavisinde de oldukça etkili olan bir ürün olarak karşımıza çıkıyor.


İlk kez 1870 yılında New York’ta Vazelin Petrol Jeli ismi ile satışa sunulan vazelin, günümüzde hemen hemen tüm eczanelerde kolaylıkla bulabileceğimiz bir ürün olma özelliği taşıyor.


Kozmetik cilt bakımında yaygın bir şekilde kullanılan vazelin, yarı katı bir karışım olarak, cildin yenilenmesini teşvik ederek, daha sağlıklı ve kusursuz bir cilde kavuşmamıza da olanak tanıyor.


Vazelin nedir? Vazelin ne işe yarar? başlıklı bu yazımızda vazeline dair merak ettiğiniz tüm soruları yanıtlamak, vazelinin faydalarına değinmek, kısacası vazelin ile ilgili olarak sizleri kapsamlı bir şekilde bilgilendirmek istiyoruz.


İşte, vazelin kullanımına dair bilmeniz gereken ayrıntılar:




Vazelin Nedir?

Kozmetik sektörünün yanı sıra, tıp, sağlık, ilaç sektörü gibi pek çok sektörde de kullanılan vazelin; çoğu kremin etkin maddeleri arasında yer alıyor.


Ham petrolden imal edilen vazelin, açık renkli ve macunumsu kıvamda bir yağ olarak, cilt sağlığımızı gözetiyor.

38 ile 54 0C arası sıcaklıkta çözünebilen vazelin, uzun yıllardır farklı amaçlarla kullanılsa da vazelinin temel görevi cilt sağlığına katkıda bulunmak olarak ön plana çıkıyor.


Vazelin Neye Yarar

Tarihi geçmişi yani ilk keşfedilme tarihi 1859 yılına kadar uzanan vazelin, kendine has dikkat çekici hikayesi ile de biliniyor.


Bu gerçek hikayeye göre New York’lu bir kimyager, Pennsylvania petrol kuyularındaki keşifi esnasında işçilerin ayağına bir maddenin yapıştığını fark ediyor.


Daha sonra bu maddenin işçilerin ayaklarında bulunan yara ve kesikleri iyileştirdiğine tanık olduğunda ise bu yapışkan maddeyi bir kavanoza koyarak, incelemek üzere yanına alarak, New York’a geri dönüyor.


11 yıl gibi oldukça uzun süren bir çalışmanın ardından ise petrolden ayrıştırdığı bu maddeye vazelin ismini vererek, bu ürünü Vazelin Petrol Jeli ismi ile piyasada satışa sunuyor.


Daha sonraki süreçte pek çok kozmetik markanın cilt bakım maskelerinde de kullanılmaya başlayan vazelin, günümüzde yalnızca cilt bakımında değil, el ve ayak bakımı, saç bakımı gibi pek çok alanda da tercih edilen bir ürün olmayı başarıyor.


Vazelinin temel görevinin ise kuru cildi nemlendirmek, cilt yaralarının iyileşme süresini kısaltmak ve cilde bakım yapmak olduğunu ifade edebiliriz.


Vazelinin Faydaları





Vazelinin birden çok faydası bulunmakla birlikte bu ürünü kullanmanın faydalarının ürünü hangi amaçla kullandığınıza göre değişiklik gösterdiğini ifade edebiliriz.


Vazelinin en önemli faydalarını ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:


Saç ve kirpikleri uzatıyor

Yalnızca cildimizi değil saçlarımızı da besleyen vazelin, kirpiklerimize sürüldüğünde ise kirpiklerimizin ciddi anlamda uzamasını sağlıyor.


Kirpiklerinizin kısalığından şikayetçiyseniz ve daha uzun ve hacimli kirpiklere sahip olmanın hayalini kuruyorsanız, geceleri yatmadan önce kirpiklerinize az bir miktar vazelin sürebilirsiniz.


Cildi nemlendiriyor

Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olan vazelin, özellikle kuru bir cilt yapısına sahip olan kişiler tarafından kullanıldığında kuru cildi nemlendiriyor.



Çatlamış ve kurumuş dirsekleri, elleri, parmakları, ayakları yumuşatan vazelin, ciltteki pullanma ve kurumanın da önüne geçiyor.


Kısacası soğuk hava, rüzgar, genetik faktörler vb. farklı etmenler yüzünden kuru ve çatlamış bir cilt yapınız bulunuyorsa cildinizi derinlemesine nemlendirebilmek adına düzenli olarak vazelin kullanabilirsiniz.


Saçları güçlendiriyor

İnce ve seyrelmiş saçlara sürüldüğünde saçları güçlendiren vazelin, aynı zamanda saçlara hacim katıyor. Sağlıksız görünen, yıpranmış ve kuru saçları da canlandıran bu ürün, saçlarınızın eskisine nazaran kat ve kat daha sağlıklı ve canlı görünmesine aracılık ediyor.


Kuru ve yıpranmış saçlarınızdan şikayetçiyseniz, saçlarınıza her duş sonrasında vazelin sürebilir, saçlarınızın nemlenmesini sağlayabilir ve saçlarınızdaki yıpranmayı durdurabilirsiniz.


Makyajı derinlemesine temizliyor

Tam anlamıyla doğal bir makyaj temizleyici olan vazelin, ciltte bulunan makyaj ve kalıntıları derinlemesine temizliyor. Böylelikle makyaj kalıntılarının cildinize zarar vermesinin önüne geçiyor.



Ancak aşırı yağlı bir cilt yapınız mevcutsa makyaj temizleyici olarak vazelini düzenli bir şekilde kullanmanızı pek de tavsiye etmiyoruz.


Doğal bir peeling etkisi gösteriyor

Cilt hücrelerini yenileyen, yani cildi ölü hücrelerden arındıran vazelin, deniz tuzuyla birlikte karıştırılarak cilde uygulandığında ciltteki kirleri ve toksinleri cildimizden uzaklaştırıyor.


Vazelin ve deniz tuzunu karıştırarak elde edebileceğiniz bu peelingi haftada bir ya da iki kez cildinize uyguladığınız takdirde cildinizdeki siyah nokta, sivilce ve aknelerden kurtulabilmeniz mümkün.


Kaşları gürleştiriyor

Yalnızca kirpikleri değil kaşları da gürleştiren vazelin, özellikle seyrek bir kaş yapısı bulunan bayanların en büyük kurtarıcı ürünleri arasında bulunuyor.


Kaşlara sürüldüğünde yeni kaşların çıkmasını teşvik eden vazelin, daha şekilli ve hacimli kaşlara sahip olabilmenize de olanak tanıyor.




Pek çok dudak kreminin ve dudak balsamının etkin maddeleri arasında bulunan vazelin, çatlamış, tahriş olmuş ve kurumuş dudakları nemlendirerek, dudaklarınızın daha hoş görünmesine imkan tanıyor.


Saçtaki bit ve sirkeleri öldürüyor

Saçta yer alan bit ve sirkelerle de mücadele eden vazelin, bileşenlerinde yer alan maddeler sayesinde bit ve sirkeleri yok ediyor.


Çocuğunuzun saçlarına yerleşen bit ve sirkelerden kurtulmak istiyorsanız yapmanız gereken tek şey ise onun saçlarına ve saç diplerine yeterli miktarda vazelin sürmek ve bir saat boyunca beklemek. Ardından bit tarağı ile çocuğunuzun saçlarını kökten uca taramanız gerekiyor.


Çocuğunuzun saçlarındaki bit ve sirkelerden tamamen kurtulana dek, vazelin kullanımını sürdürebilirsiniz.


Topukları yumuşatıyor

Topuklardaki sertleşme ve nasır oluşumu için de birebir olan vazelin, kısa bir sürede etkilerini göstermeye başlayarak, topuk çatlaklarını ve nasırlaşmayı yumuşatarak, tedavi ediyor.


Tırnakları güçlendiriyor



El ve ayak bakımı denildiğinde akla ilk gelen ürünlerden biri olan vazelin, tırnaklara, tırnak çevresine ve tırnak altındaki deriye sürüldüğünde tırnağa ve tırnak çevresine bakım yapıyor. Aynı zamanda tırnakları güçlendirerek, kolaylıkla kırılmalarının önüne geçiyor.


Pişiği önlüyor

Terlemenin doğal sonuçlarından biri olan pişiği önlemede de son derece başarılı olan vazelin, birbirine sürtünerek, tahriş olan cildi iyileştiriyor.


Saçların daha kolay bir şekilde taranmasını sağlıyor

Özellikle kıvırcık ve dalgalı saçlara sahip bayanların ortak problemleri arasında kabul edilen saç dolanmalarını ve saç kırılmalarını da önleyen vazelin, saçlara sürüldüğünde saçların daha kolay bir şekilde açılmasını ve taranmasını sağlıyor.


Ancak saçlarınızda yağlı bir görünüme sebebiyet vermemek adına vazelini az bir miktarda saç uçlarına olacak şekilde sürmeli ve aşırı kullanımdan mümkün olduğunca kaçınmalısınız.


UYARI: Vazelini yüz bakımında kullanmayı planlıyorsanız, katı vazelini direk yüzünüze sürmeniz, gözeneklerinizin tıkanmasına yol açabilir. Bu durumun önüne geçebilmek adına öncelikle vazelini benmari usulü ısıtmalı, vazelin iyice eridikten sonra yüzünüze sürmelisiniz.


Vazelin Faydaları ve Kullanım Alanları:

Vazelin nedir ve vazelinin faydaları hakkında bilgi verdikten sonra sizlere vazelinin kullanım alanları hakkında bilgi vermek istiyorum.


Vazelinin kullanım alanlarının yalnızca saç, cilt, el ve ayak bakımı ile sınırlı olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz!

Günlük yaşantımızda da pek çok sorunun çözümünde yararlanabileceğimiz bir ürün olan vazelinin diğer kullanım alanlarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

Zaman zaman farklı nedenlerden ötürü sıkışan ve bir türlü kapanmak nedir bilmeyen fermuarlardaki sıkışmayı engellemek adına fermuarınızın her iki tarafına da bir miktar vazelin sürebilirsiniz. Böylelikle bu sinir bozucu durumdan kurtulabilir ve zamandan kazanabilirsiniz.

Ateş tutuşturma denildiğinde de akla ilk gelen ürünlerden biri olan vazelin, özellikle kamp tutkunlarının yakından tanıdığı bir yağ türü olma özelliği taşıyor. Kamp ya da piknik esnasında ağaç dallarını tutuşturmakta zorlandığınız anlarda çalı, çırpı ve dal tutuşturmak için bir parça beze vazelin sürebilir ve vazelini ateş tutuşturmada kullanabilirsiniz.

Başta oje kapakları olmak üzere pek çok kapakların daha rahat bir şekilde açılmasını sağlayan vazelin, şişe ve kavanoz kapaklarını gevşeterek, size kolaylık tanıyor.

Sıklıkla karşılaşmak zorunda kaldığımız, hatta çekmecelerimizi ve dolabımızı bile değiştirme fikrine bizi iten çekmece sıkışıklıklarında da vazelin yardımımıza koşuyor. Sıkışan çekmece sorununuzu gidermek için çekmecelerin raylarına ve sürtünen kısımlarına bir miktar vazelin sürebilirsiniz.

Vazelin Kullananlar

İnternette vazelin satışı gerçekleştiren sitelerdeki vazelin kullanıcı yorumlarına baktığınızda vazelin kullanımından oldukça hoşnut olan müşteri yorumlarına rastlayabiliyorsunuz.


Ancak kullanıcı memnuniyetinin kişinin cilt tipine ve vazelinin hangi marka tarafından satışa sunulduğuna göre değiştiğini ifade edebiliriz.


Vazelinin sizde işe yarayıp yaramadığını ise ancak gerçek bir kullanıcı deneyimi sonrasında anlayabilirsiniz.


UYARI: Vazelinin içerisinde yer alan bazı maddelere karşı hassasiyetiniz bulunuyorsa vazelin kullanımından kaçınmalısınız. Aksi halde birtakım yan etkilerle yüzleşmek zorunda kalabilirsiniz.

Vazelin Fiyatı

Piyasada 5 TL gibi uygun rakamlara vazelin bulabileceğiniz gibi 20 TL civarında satışa sunulan ürünler bulabileceğinizi de söyleyebiliriz.


Vazelin fiyatı üzerinde ise vazelinin markasının ve içeriğindeki diğer ürünlerin belirleyici olduğunun altını çizmek istiyoruz.


Piyasada tamamen ham olarak satışa sunulan vazelin fiyatlarının ise neredeyse 2000 TL gibi bir fiyatla satışa sunulduğunu hatırlatmak istiyoruz.


Vazelinin Zararları

Vazelin kullanımında doz aşımına kaçmanız, birtakım yan etkilere yol açabilir. Özellikle vazelinde bulunan etkin maddelere karşı aşırı duyarlılığı bulunan kişilerin yan etkilerle karşılaşma riskleri daha yüksektir.


Vazelin kullanımının neden olabileceği yan etkileri ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:


Yüzünüze her gün vazelin sürmeniz, gözeneklerinizi tıkayabilir. Zamanla tıkanıklı gözenekler, sivilce ve siyah noktalara dönüşebilir.

Her gün vazelin kullanmanız, cildinizin erken yaşlanmasını beraberinde getirebilir.

Vazelinin uygunsuz ve aşırı kullanımı, cilt sorunlarını tetikleyebilir.

Yukarıdaki yan etkilerle karşılaşmamak adına vazelini sadece bu ürüne ihtiyaç duyduğunuz anlarda yani haftada birkaç seferi kaçmayacak şekilde kullanmanızı öneriyoruz.


Vazelin Hakkında Tüm Sorular


Vazelin hakkında merak edilen sorulara cevap vermeye çalışacağım. Sizlerde aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazarak sorabilirsiniz.


Vazelin ayak ağrısına iyi gelir mi


Ayaklara ve bacaklara vazelin sürmek ayakların rahatlamasını ve ağrısının hafiflemesini sağlamaktadır.


Vazelin biti öldürür mü


Bitleri öldürdüğü ve yok ettiği bilinmektedir. Saça sürüldüğünde bitleri öldürücü etkisi vardır.


Vazelin cilde iyi gelir mi


Özellikle kışın çatlayan, kuruyan ve nem kaybeden cilde iyi gelmektedir. Cildin kurumasını önler.


Vazelin tüylenme yapar mı


Vazelin uzun süre kullanmak kıl köklerini beslediği için çok az miktarda tüylenmeye neden olmaktadır.


Vazelin cildi beyazlatır mı


Vazelini uzun süre düzenli olarak kullanmak cilt renk tonunda açılma sağlar.


Vazelin çatlaklara iyi gelir mi


Özellikle ayak ve topuk çatlaklarına vazelin sürmek çok faydalıdır. Topuk çatlaklarına düzenli kullanıldığında iyi gelmektedir.


Vazelin cilt lekelerine iyi gelir mi


Cilt lekeleri üzerinde etkisi kanıtlanmamıştır.


Vazelin dudak çatlamasına iyi gelir mi


Rüzgardan ve soğuktan çatlayan dudaklara vazelin sürmek etkili bir yöntemdir. Dudak çatlamasına iyi gelir.


Vazelin göğüs büyütür mü


Vazelin göğüs büyütür mü, vazelin meme büyütür mü sorusunu göğüslerini büyütmek isteyenler tarafından çok sık sorulmaktadır. Göğüslere vazelin sürmek  göğüslerin büyümesini sağlar. Düzenli olarak bütün göğüse vazelin sürülür ve ortalama 15 dakika kadar masaj yapılır.


Vazelin kaş uzatır mı


Kaşlara bakım yapmak ve uzatmak için vazelini kaşlara sürebilirsiniz.


Vazelin kirpik uzatma


Vazelini kirpik fırçasına sürüp kirpikleri düzenli olarak fırçalayın kısa zamanda etkili sonuç alabilirsiniz.


Vazelin makata sürülür mü


Makat çatlağı diğer adı ile anal fissür olan bölgeye vazelin ince tabaka halinde sürebilirsiniz.


Vazelin sivilceyi geçirir mi


Tam aksine yağlı bir yapıda olduğu için sivilceye neden olabilir. Yağlı cilt tipine sahip olanlar dikkatli kullanmaları gerekmektedir.


Vazelin vajina bölgesine sürülür mü


Hassas bir yapıda olan vajina bölgesine asla vazelin yada başka bir kimyasal kozmetik ürün sürmeyin.


Vazelin tırnaklara iyi gelir mi


Tırnaklara bakım yapmak ve parlatmak için vazelin kullanabilirsiniz.


Vazelin yüze sürülür mü


Vazelini yüzünüze sürebilirsiniz, ama fazla sürmemeye ve gözeneklerin tıkanmasına dikkat etmelisiniz.


Bu yazımızda kısaca vazelin nedir? Vazelin ne işe yarar? ve vazelinin faydaları sorularını yanıtlamaya çalıştık. Yazımızın faydalı olması dileğimizle…


kaynak:https://www.ciltguzellik.com/

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
Comments